nedelja, 2. januar 2011

Ženici

Velma Walis


Avtorica Velma Wallis je bila rojena leta 1960 na Aljaski. Trdo življenje, s katerim se je spoprijemala že od rane mladosti, jo je izklesalo, utrdilo in izoblikovalo trdno željo po pisanju.

Rada je poslušala staro legendi, ki so si jo Indijanci na Aljaski pripovedovali iz roda v rod in se odločila, da jo zapiše.

Legenda pripoveduje o dveh ostarelih ženskah, ki ju je njihov rod pustil same sredi mrzle pokrajine. Ker sta bili stari in bolni, sta jim bili samo v breme. V trdem, krutem boju za življenje ni prostora za ostarele, slabotne, ki Eskimi izpostavijo. To so njihovi nenapisani zakoni.

Ko si nekoliko opomoreta od presenečenja, se odločita, da se ne bosta predali usodi. Pogumno se odpravita na pot, premagujeta vse ovire, napredujeta korak za korakom. Dolgoletne izkušnje jima koristijo, saj so jima izostrile občutke za nevarnost, ju usposobile za trezno in preudarno razmišljanje. Brez vsakršne pomoči si znata v nemogočih razmerah ukresati ogenj, najti in urediti prebivališče, se dokopati do hrane. Pomagata si, ko omaga ena, jo hrabri druga. Ne data prilike porazu. Zmagata in svojemu plemenu, ki je med potjo zašlo v težave, pomagata. To jima da zadovojstvo in še večji ponos.

Ni komentarjev:

Objavite komentar